Képblog friss Képblog archív

2014-09-26

Rezsicsökkentés, de mi áron?

Ez a rezsim csökkenti a rezsim - örül a nép, olcsó a rezsi. De a propaganda helyett nézzük meg, milyen árat fizetünk ezért!
Első lépésben a gáz, víz, villanyáram ára csökkent. Ezek szolgáltatói többnyire külföldi cégek, amelyek valóban rendelkeznek komolyabb tőkével. Persze itt se felejtsük el a bevételkiesés miatt kevesebbek lesznek a karbantartások, felújítások, na meg persze a szponzorációk.
De ezek után következtek a távhő és a hulladékszállítás. Ezeket többségégben állami cégek látják el, nem egyet a csőd széléről kellett visszahozni állami kompenzációval, értsd: az adófizetők pénzén.
Aztán itt van Szegeden a Szegedi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft.Ez a vállalat nagy szerencsénkre nincsen csődközelben. Ugyanakkor akik igénybe veszik a népszerű házhoz menő szelektív hulladékgyűjtést, ismertebb nevén a "sárga zsákos" rendszert, azok emlékezhetnek, hogy az idevonatkozó rezsicsoda után szétküldött a Nonprofit Kft. (igen, nonprofit, tehát nem a gaz kizsákmányoló multi...) egy levelet, amelyben közölte, hogy innentől nem hetente, csak kéthetenként szállítják el a szelektált hulladékot. Ne legyenek illúzióink: nem fog mindenki több zsáknyi hulladékot gyűjteni minden második hétre. (Még ha kap, vagy valahogyan szerez több zsákot is, mondjuk kér a szállítóktól.) Így ha betelik a zsák, az újrahasznosítható hulladék is megy a kukába. A szolgáltató részéről persze értelmezhető a lépés, hiszen a szelektív gyűjtés jelenleg fakultatív, tehát nyilván itt lehet spórolni.
Csakhogy: a dolognak két hibája van. Egyrészt így egyre több szelektálható hulladék (értékes nyersanyag) vész oda a kommunális szemétben, másrészt 2015-től Magyarországon is kötelező lesz a szelektív hulladékgyűjtés.
Ezt nem nagyon reklámozzák, amit nem értek, hiszen van már állami egyél almát, igyál pezsgőt, nyaralj itthon stb. kampány, ami érthető lenne, csak már lassan a "cipőt a cipőboltból" szintet közelíti meg. Ehelyett érdemesebb lenne talán ezt reklamírozni állam bácsi pénzéből, főképp, hogy kevesebb, mint négy hónap van hátra 2015-ig!
Mindezt tehát úgy, hogy nálunk már csak kéthetente van szelektív szemétszállítás.
Melyik ország fog összeomlani? Magyarország összefog! Rossz vicc...

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...