Képblog friss Képblog archív

2013-10-04

Sulibüfé kóla nélkül

Sok olyan intézkedés született már, ami fájt. Adók, tiltások, na meg persze az átkozott chipsadó. Ami egyébként az elsőre elterjedt megnevezése ellenére nem hamburgeradó, hiszen a hamburgert nem adóztatták meg, sőt a kormány még támogatta is újabb gyorsétteremek építését. Most azonban más történt. De ismét kóla ügyben. Valaki kitalálta, hogy az iskolai büfében innentől nem szabad cukros italokat árulni, mert azok bizony hű, de egészségtelenek. Kóla, Cherry Coke rögtön kitiltva. Mi marad? A Zero és a Light. Mert azt szabad. Mert az nem cukros. Ez bizony borzalom. Jobb híján Zero-t ittam, mondván, "ha nincs ló, jó lesz a szamár is...". De azért üzenném annak, aki ezt kitalálta (Ha a KLIK, akkor biztos nem e-mailben, mert az náluk elég sokáig tart, de ez már egy másik sztori), hogy a cukormentes, light kóla kérem, sokkalta rosszabb a hagyományosnál. Azon túl, hogy csak a Coca-Cola-reklám bamba mozinézői nem vették észre a különbséget a fekete és piros címkés kóla íze között (nem is akarták), és azért az eredeti az egyértelműen jobb, még kevésbé egészségtelen is! Bizony. Ugyanis a cukormentes kólában mi van a cukor helyett? Két anyag: aszpartám és aceszulfám-K.

"Az aszpartám néhány káros (mellék)hatása: látászavarok, szemfájdalom, fülcsengés, hallásgyengülés, epilepsziás görcsök, migrénes fejfájás, egyensúlyzavarok, memóriavesztés, állandó álmosság, végtagzsibbadás, részleges bénulás, remegés, depresszió, ingerlékenység, agresszió, álmatlanság, fóbiák, szapora szívverés, légzési nehézségek, hányinger, hasmenés, véres széklet, hasfájás, nyelési fájdalom, bőrviszketés, kiütések, asztma, herpesz, tályog, menstruációs zavarok, a haj elvékonyodása, hajhullás, hirtelen súlyvesztés, fokozatos súlygyarapodás (Lányok figyelmébe!), fájdalmas vizelés, túlzott szomjúság, bedagadt lábak, visszafordíthatatlan agykárosodás, születési rendellenességek, gyomorfekély, izületi fájdalmak."

Forrás: http://www.fogyas.info/aszpartam-aspartam-a_mergezo_edesito.php

"K-aceszulfám

(...) Külföldi táplálkozási szakértők azonban sürgetik a betiltását, mivel állatkísérletek tanúsága szerint rákkeltőnek bizonyul. Mindez elsősorban nagy mennyiségben jelent veszélyt az emberre nézve: elfogadható napi mennyisége 9,0 mg/kg."


Tanulság: nem minden az, aminek látszik, és attól, hogy nincsen benne cukor, nem biztos, hogy kevésbé káros, sőt lehet, hogy még sokkal károsabb! Ugyanis a rendes kólában mi van ehelyett? Cukor. Az pedig egy természetes anyag, amiből - mint bármiből a világon - nem ajánlott túl sokat fogyasztani. De még mindig jobban járunk vele, mint a mű édesítőszerekkel!

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...