Képblog friss Képblog archív

2013-02-10

Kevesebb vagy több informatika?

A XXI. században, mikor az élet minden területén hasznosítjuk informatikai tudásunkat, mikor már alig van olyan területe a mindennapjainknak, amire ne lenne szükségünk a számítógépre, akkor a kormány egy igen különös javaslattal állt elő: csökkenteni akarja az informatika órák számát az általános- és középiskolákban.  Arra hivatkoznak, hogy a számítástechnikai eszközök más tanítási órákon is előkerülnek. Ez igaz ugyan, de mondja már meg valaki, hogy attól, hogy például történelem órán a tanár kivetít egy prezentációt, attól a diákok hogy fogják megtanulni a PowerPoint használatát? Úgy gondolom a válasz egyértelmű, sehogy. Nyilván az is rossz dolog, hogy a szoftverek nem elég felhasználóbarátak, de tény: ezek használatát jelenleg oktatni kell.
Azzal, hogy ezeket kiiktatják a tananyagból, digitális analfabétákat képeznek, ezért fényévekkel le fogunk maradni a külföldtől.
Kérdezném a döntéshozóktól: ugyan, mi a cél? Hová jutunk így?
Lassan oda, hogy egy 10-20 év múlva a tanároknak, ha vetíteni akarnak, ismét elő kell venni a régi írásvetítőt, mert a számítógépes szoftverek használatát nem tanították neki. És akkor a vállalkozások adminisztrációját még el se képzeltük...

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...