Pages

2014-10-09

Gratulálok!

Gratulálok a Fidesznek. Ismét eljutottak arra a szintre, amelyet 2010 óta egyfolytában tapasztalunk. Eszerint korábban még szakmai kérdéseken folyt a vita, mint például arról, hogy van-e értelme Magyarország összes közoktatási intézményét egyetlen fenntartó alá zavarni. Később arról, hogy mindez működik-e, mára pedig már arról, hogy el lehet-e mondani erről az embernek a véleményét, és hogy ne kelljen félnie például egy iskola vezetésének attól, hogy egy-egy „nemkívánatos” szó után máris találnak a helyére valaki mást, egy hűséges lakájembert.
Ugyanez a folyamat ment végig Szegeden is. Városunkban először arról szólt a vita, hogy valóban a legalkalmasabb jelölt-e a jobboldal részéről Kothencz János, aki az ÁGOTA alapítványnál rengeteg gyermeken segített, számtalan jót tett, borzasztó hasznos ezen tevékenysége. Később arról volt szó, reálisak-e az ígéretei, mert lassan már a csillagokat is leígérte az égről. Most pedig már nem szakmai kérdésekről van szó. Csupán arról, hogy Kothencz miért mondta vissza a vitát, miért futamodott meg. Ez már nem arról szól, hogy mennyire célravezető harmadik hidat ígérgetni az embereknek, hanem hogy miért nem lehetséges még mindig, hogy hazánkban több különböző oldalon álló politikus, akik egy fontos tisztség jelöltjei leüljenek egymással, és megtisztelvén egymást, valamint a város(/az ország) polgárait, érveket ütköztetve vitázzanak.
 Tudjuk jól, miniszterelnök-jelölti vita már időtlen idők óta nincsen. Most pedig már szinte kezdtünk csodálkozni, hogy végre lesz egy valódi szemtől-szembe polgármester-jelölti vita, érvekkel, és ellenérvekkel, kérdésekkel, problémákkal, és azokra kínált megoldási lehetőségekkel. Nem plakátharccal, meg krumpliosztással. Vita. Mint egy normális demokráciában. Hát nem lett. Kedves Kothencz úr, és kedves Fidesz, gratulálok! Akármiért is döntöttek így. Akár benne volt Orbán Viktor keddi látogatása, akár nem, ez már nem egy szakmai kérdés, hanem a demokrácia és a szegediek semmibe vétele. Én elhiszem, hogy Kothencz amúgy egy nagyon jó ember, de ezek után hogyan higgyünk neki?

No comments:

Post a Comment